Världens Barn-projekt hjälper gatubarn (141005)‏

Umeå: Ishmael Shem, Blue Cross Kenya, berättade om gatubarnens situation i Kisumu i Kenya. Tillsammans med IOGT-NTO driver Blue Cross Kenya ett Världens Barn-projekt för att hjälpa de utsatta barnen. Sedan samarbetet inleddes 2011 har 150 barn och deras familjer fått hjälp.

Ishmael Shem, Blue Cross Kenya, berättade om det Världens Barn- projekt man driver tillsammans med IOGT-NTO för gatubarn i Kisumu, Kenya, vid ett seminarium arrangerat av IOGT-NTO och Röda Korset i Umeå.

Ishmael Shem, Blue Cross Kenya, berättade om det Världens Barn-
projekt man driver tillsammans med IOGT-NTO för gatubarn i Kisumu, Kenya, vid
ett seminarium arrangerat av IOGT-NTO och Röda Korset i Umeå.

– Ungefär 1,6 miljoner människor dör på grund av HIV/AIDS varje år, men dubbelt så många dör på grund av alkohol. Men det är ingen som pratar om det, konstaterade Per-Åke Andersson, IOGT-NTO, vid ett seminarium i Umeå.

Alkoholen är en av de främsta anledningarna att barn hamnar på gatan, berättar Ishmael Shem. Han delar in barnen i tre kategorier, familjer som lever på gatan, barn som lever på gatan och barn som är på gatan hela dagen, men sover hemma.

Myndigheterna i Kenya gör inget för att hjälpa barnen utan meddelar Blue Cross när dom samlat ihop en grupp barn. Blue Cross inriktar sig på att hjälpa barn som hamnat på gatan på grund av alkohol. Avslutningsvis berättar Ishmael Shem om den glädje han känner när man lyckas hjälpa barn till ett nytt liv. Blue Cross Kenya har haft framgång i 94 procent av sina fall.

Fotnot: Kisumu ligger vid Viktoriasjön i västra Kenya och är landets tredje största stad.

Text: Kent Hedlundh
Bild: privat

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00